• Welkom in

    Zoutkamp

Welkom op Zoutkamp.net

Zoutkamp is een pittoresk dorpje in gemeente Het Hogeland, helemaal bovenin Nederland en gelegen aan de voet van het Nationaal Park Lauwersmeer. Het is een dorp met een hecht hart en rijke geschiedenis. Vroeger was Zoutkamp een tactisch belangrijke verdedigingsschans, tegenwoordig is het vissersdorp vooral bekend door de Hollandse (Noordzee, grijze) garnaal.

Bij Zoutkamp komen de rivieren het Reitdiep, de Lauwers en het Hunsingokanaal bij elkaar, een samenvloeiing van wateren uniek in Europa. Ook bezit Zoutkamp met diverse sluizen en bruggen de grootste concentratie monumentale kunstwerken ter wereld.

Dankzij de uitmuntende ligging aan het ruime water, de zichtbare historie, de mooie vergezichten en het Nationaal Park Lauwersmeer om de hoek, is Zoutkamp in de loop der jaren een toeristische trekpleister geworden.

Vroeger heerste Zoutkamp over de stad Groningen. Het was een bolwerk dat met een kanon de schepen van en naar Groningen kon tegenhouden. Zoutkamp was door zijn ligging zowel van militaire betekenis als van belang voor de kustvisserij. Vissersschepen voeren af en aan…

Ontdek Zoutkamp

Er is veel te vertellen over ons mooie dorpje. We hebben ruim aandacht voor onze uitgebreide geschiedenis, van de Spaanse bezetter tot het markante en imposante schip 'De Driemaster'. We zijn immer op zoek om onze content uit te breiden en uit te diepen. Daarnaast hebben we natuurlijk veel met de visserij en de Hollandse garnaal. We vergeten ook ons toeristische heden niet. Zoutkamp heeft veel te bieden, misschien wel meer dan ooit!

De geschiedenis

De geschiedenis

Zoutkamp heeft een omvangrijke geschiedenis. Begonnen als verdedigingsschans en doorgegaan als vissershaven. Opstapplaats voor de Schiermonnikoogboot en eindpunt van de Marnelijn.

De visserij

De visserij

De visserij staat al jaren centraal in Zoutkamp. De thuishaven van de hollandse garnaal en vestigingsplaats van de grootste garnalenverwerker van Europa.

Evenementen

Evenementen

Het hele jaar door is er volop leven in Zoutkamp. Evenementen voor jong en oud met muziek of juist geschiedenis. Veur elk wat wils

Hoe kom ik in Zoutkamp?

Zoutkamp ligt aan het Reitdiep, aan de Lauwers én aan het Hunsingokanaal en is daarmee uniek in Nederland. Aan de andere kant van de dijk ligt het uitgestrekte Lauwersmeer. Via het water genoeg mogelijkheden dus!

Bekijk onze bereikbaarheidspagina om te zien hoe u in Zoutkamp komt, per boot of met de auto of met het openbaar vervoer.